Categories
Agricultură şi silvicultură Economie Ştiri

Programul “tomate” va continua şi în acest an!

Premierul a anunţat că pe agenda şedinţei de Guvern se află două proiecte ce vizează susţinerea producătorilor de legume româneşti – tomate şi usturoi.

“Avem pe agenda şedinţei de astăzi două măsuri de susţinere a producătorilor agricoli, prin care încurajăm producţia de legume româneşti. Pentru al treilea an consecutiv sprijinim agricultorii să cultive tomate în spaţii protejate. Anul acesta vom aloca 50 de milioane de euro pentru finanţarea acestui program care se bucură de interes din ce în ce mai mare din partea fermierilor. Dacă în anul 2017, primul an de aplicare, sprijinul a fost acordat pentru aproximativ 8.000 de agricultori, anul trecut numărul beneficiarilor s-a dublat, a crescut la peste 16.500. Începând cu acest an, vom demara un program similar pentru susţinerea producţiei de usturoi românesc. Este un program care se va derula sub forma unei scheme de ajutor de minimis gândită pentru o perioadă de trei ani, respectiv 2019 – 2021, iar bugetul alocat pentru primul an este de 2 milioane de euro”, a declarat premierul.

“În primele zile ale lunii martie vor mai intra din Fondul european de garantare agricolă încă 175 de milioane de euro pentru fermieri. Toate aceste sume se adaugă celor 6 miliarde de euro încasaţi în perioada 2017 – 2018. Astfel, România este a treia ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte volumul plăţilor pentru investiţii destinate agriculturii şi dezvoltării rurale în perioada 2014 – 2018, după Franţa şi Germania, cu un grad de absorbţie ce a ajuns la 48%”, a menţionat prim-ministrul.