Statele membre UE au validat dosarul privind drepturile de autor pe piața unică digitală


Statele membre UE au validat primul dosar sub președinția României la Consiliul UE, și anume dosarul privind drepturile de autor pe piața unică digitală.

Potrivit acordului care include prevederi referitoare la protejarea libertății de expresie, autorii și editorii de presă vor putea negocia drepturile de autor cu giganții interne. Acordul va consolida șansele deținătorilor de drepturi, în special muzicieni, artiști interpreți și scenariști, ca și ale editorilor de presă, de a negocia acorduri mai bune privind plata pentru utilizarea lucrărilor lor pe platformele de internet.

Partajarea de fragmente din articolele de știri nu angajează drepturile de autor ale casei de presă care a produs articolul partajat. Acordul conține totuși și prevederi care să prevină abuzurile agregatorilor de știri. “Fragmentul” poate să apară deci în fluxul de informații al Google News, de exemplu, sau atunci când un articol e partajat pe Facebook, cu condiția să fie “foarte scurt”.

Încărcarea de lucrări protejate în scopuri precum citarea, critica, recenzia, caricatura, parodierea sau pastișele sunt protejate de acord, asigurând că memele și GIF-urile vor fi disponibile și pot fi partajate pe platformele de internet.

,