Investiţiile străine vor fi examinate mai atent de UE!


Parlamentul European a aprobat în plen înfiinţarea unui instrument UE menit să verifice investiţiile străine directe (ISD) pe criterii de securitate pentru a proteja sectoarele strategice, informează un comunicat de presă al instituţiei.

Este primul instrument la nivelul UE menit să verifice investiţiile străine directe pe criterii de securitate şi ordine publică, acoperă ISD făcute de companii de stat netransparente în sectoare şi tehnologii strategice, şi cele cu impact asupra programelor şi proiectelor europene.

În timp ce UE rămâne deschisă investiţiilor, este nevoie de verificarea investiţiilor străine directe din exterior pentru a nu pune în pericol interesele strategice ale UE. Noile reguli de examinare, convenite neoficial de Parlament cu miniştrii UE, au fost adoptate cu 500 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 56 de abţineri.

Noul regulament protejează infrastructura strategică, din sectoarele de energie, transport, comunicaţii şi date, spaţiu cosmic şi finanţe, precum şi tehnologii precum semiconductorii, inteligenţa artificială şi robotica. Deputaţii au adăugat câteva sectoare, printre care furnizarea de apă, asistenţa medicală, apărare, mass-media, biotehnologie şi siguranţa alimentară.