Vor fi adoptate reguli care vor garanta taxe mai mici pentru plăţile transfrontaliere


Pe 14 februarie, eurodeputații vor vota reguli ce vor garanta taxe mai mici pentru plățile transfrontaliere în UE și mai multă transparență privind taxele de conversie valutară în momentul în care o plată implică monede diferite.

Plăţile în euro în zona euro nu costă aproape nimic. De acum, şi persoanele din restul UE vor beneficia de taxe reduse pentru plăţi.

Regulile existente deja prevăd costuri reduse pentru plăţile efectuate între ţările din zona euro. De exemplu, dacă locuiţi în Finlanda şi cumpăraţi o pereche de pantofi din Italia, taxa pentru efectuarea plăţii este aceeaşi ca cea pentru o plată naţională, adică în cele mai multe cazuri zero.

Schimbările în legislaţia UE vor alinia taxele pentru plăţi în euro trimise sau primite de către bănci şi alţi furnizori de servicii în ţările din afara zonei euro cu taxele percepute pentru plăţile în moneda naţională. Astfel, plăţile în euro vor deveni mai convenabile, încurajând consumatorii să comande din străinătate şi ducând la reducerea costurilor comerciale pentru companii.