Noi obligații pentru operatorii de jocuri de noroc!


Prima și cea mai importantă noutate este reprezentată de faptul că, începând cu 1 ianuarie 2019, operatorii de jocuri de noroc online au obligația de a plăti o taxă lunară reprezentând 2%, calculată la totalul taxelor de participare încasate lunar. Urmărind procesul legislativ aferent OUG nr. 114/2018 de la lansarea proiectului și până la adoptarea actului normativ, precum și printr-o interpretare riguroasă a termenilor relevanți definiți de OUG nr. 77/2009, se poate susține fără echivoc că această taxă se aplică asupra depozitelor efectuate lunar. Impactul efectiv al acestei noi taxe asupra celui mai comun indicator de performanță al industriei (GGR) se situează între 4%-6%.

În aceste condiții, ținând cont și de cele 3% suplimentare atrase de taxarea bonusurilor, nivelul real al taxei de autorizare în România este de aproximativ 25%, fiind unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

O altă noutate adusă de OUG nr. 114/2018 o reprezintă înființarea pe lângă ONJN a unei activități finanțate integral din venituri proprii, pentru promovarea respectării principiilor și măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social.

Prin reglementarea acestei activități, au fost abrogate prevederile din OUG nr. 77/2009 referitoare la înființarea unei fundații de interes public, al cărei obiectiv principal ar fi trebuit să fie respectarea măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social.