Categories
Economie Ştiri

Prima Casă 2019. Când va incepe programul?

Românii care ar dori să îşi achiziţioneze o locuinţă prin programul social “Prima casă” mai au de aşteptat, pentru că, afectate de ordonanţa anti-lăcomie, februarie este luna în care băncile îşi redefinesc strategiile pentru acest an, iar instituţiile bancare îşi fac speranţe că celebra OUG 114 va fi modificată.

În a doua jumătate a lunii februarie sunt aşteptate şi delagaţii ale acţionarilor băncilor prezente în România care vor decide, în funcţie de datele prezentate, care va fi viitorul plan de dezvoltare, pentru unele bănci sau dacă prezenţa în România mai rentează sau este cazul să mute prezenţa băncii străine într-o altă ţară-est europeană, pentru alte bănci.

Mai multe bănci au decis deja să taie din investiţii şi din programele cu garanţie guvernamentală, care între timp au devenit neprofitabile sau chiar generatoare de pierderi.

Votarea bugetului de stat pe 2019 va aduce probabil şi aprobarea plafonului pentru reînceperea derulării programului social “Prima Casă”, chiar dacă acum va fi impusă limită de vârstă şi un nivel mai mare al avansului.