Noi condiţii pentru acordarea banilor europeni fermierilor au fost puse în discuţie de Comisia Europeană


Comisia Europeană a făcut publică noua sa gândire asupra politicii agricole comune. Teoretic, fermierilor români le va fi mult mai uşor să acceseze bani europeni pentru a-şi susţine producţiile, dar totul depinde mult mai mult de deciziile Guvernului la putere.

Fermierii români vor trebui să se adapteze, începând cu 2020, unei noi filozofii a politicii agricole comune, sistemul prin care europenii îşi finanţează agricultura ţinând cont de necesităţile economice, sociale şi de medie ale zonei. Aceasta în contextul în care, noile probleme globale au atras după sine nevoia de ajustări şi modificări ale sistemului, astfel încât acesta să răspună mai bine nevoii de a proteja mediul înconjurător şi climă. Drept urmare, trei dintre cele nouă obiective specifice ale PAC se vor referi la mediu şi climă.

Mai exact, una dintre noutăţi va consta în faptul că fiecărui stat membru i se va acorda libertatea de a-şi gândul propriul micro-PAC, ţinându-se totodată cont de obiectivele comune ale UE. “Fiecare stat membru îşi va crea propriul plan strategic privind politica agricolă comună, pornind de la o analiză SWOT (avantaje, slpbiciuni, oportunităţi, ameninţări) pe care o va face asupra propriului teritoriu, stabilind, totodată, care sunt necesităţile sale strategice. Statele vor stabili obiective măsurabile şi care sunt măsurile de luat pentru a le atinge, iar Comisia va aproba acest plan, dacă este mulţumit de modul în care a fost realizat. De asemenea, Comisia va monitoriza anual modul în care se ating obiectivele şi va propune ajustări ale planului, dacă este necesar”, se arată într-un document realizat de către Direcţia pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene.