Medicii de familie sunt nemulţumiţi de finanţarea medicinei primare în 2019!


Societatea Naţională de Medicina Familei (SNMF) solicită autorităţilor să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, “temelia oricarui sistem public de sănătate funcţional şi eficient”.

Medicii de familie din România se arată nemulţumiţi faţă de finanţarea medicinei primare în 2019, fapt care „aruncă medicina de familie în criză“.

În proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de numai 6% faţă de anul trecut, procent care poate să acopere doar creşterea costurilor generată de inflaţie.

„Argumentele noastre care demonstrează necesitatea echilibrului în sistemul medical şi implicit necesitatea creşterii finanţării in asistenţa medicală primară, nu au determinat reacţiile fireşti în rândul unor decidenţi preocupaţi de starea de sănătate a populaţiei şi de accesul la servicii medicale. Prin subfinanţarea sistematică a medicinei de familie se pune în pericol existenţa acestui sector medical şi implicit pacienţii, motiv pentru care ne aflăm în situaţia de a căuta soluţii alternative pentru asigurarea supravieţuirii cabinetelor”, se arată într-un comunicat al Societăţii Naţionale de Medicina Familei (SNMF).