Categories
Economie Ştiri

Necesarul de finanţare al statului român este de aproximativ 70 de miliarde de lei

Necesarul de finanţare al statului român este de aproximativ 70 de miliarde de lei (14,7 miliarde de euro), rezultă din proiecţia datoriei guvernamentale pe 2019 (fără dobânzile scadente, care se plătesc din buget şi nu se rostogolesc ca soldul datoriei), inclusiv deficitul bugetar, fie el chiar şi de 2,55% cum a anunţat oficial Comisia de Prognoză (adică în jur de 27 de miliarde de lei).

Surse din mediul financiar bancar ne-au declarat că “buffer-ul” (fond tampon sau, mai simplu, banii încă disponibili) pe care îl mai are la dispoziţie acum Ministerul Finanţelor acoperă până la patru luni de refinanţare a nevoilor curente. Mai exact, circa 5,8 miliarde de euro.

La totalul fondului tampon de care dispune statul se adaugă veniturile din privatizări care au ajuns acum, după acordarea împrumutului către Republica Moldova de 150 de milioane de euro, la aproximativ trei miliarde de euro. Problema este că Ministerul Finanţelor nu are voie să se atingă de aceste venituri decât în baza unei legi speciale, care să stabilească exact scopul şi destinaţia banilor respectivi. Conform surselor noastre, ceva bani prin trezorerie ar mai exista, anumite avansuri de la Uniunea Europeană în contul unor proiecte în derulare. De care, din nou, Ministerul Finanţelor nu se poate atinge, pentru că le-ar schimba destinaţia şi potrivit legii nu are voie.