Veşti bune pentru românii care vor să se pensioneze dar nu îndeplinesc condiţiile!


Guvernul pregătește o măsură care cu siguranță va fi primită cu bucurie de zeci de mii de români care vor să iasă la pensie dar care în momentul de față nu îndeplinesc condițiile.

Începând cu anul 2016, anumiţi români care nu au ajuns la vârsta pensionării şi care au perioade în care nu au deţinut calitatea de asigurat în sistemul public, au avut posibilitatea de a achita retroactiv contribuţia la pensii pentru maxim cinci ani.

Plăţile retroactive au fost posibile până în ultima zi a anului trecut. Însă proiectul noii legi a pensiilor vine cu veşti bune pentru cei care încă şi-ar dori să beneficieze de oportunitatea plăţii retroactive. Potrivit proiectului de lege, cumpărarea vechimii pentru pensie va deveni o opţiune permanentă, în limita acoperirii a maxim 5 ani.

Mai mult decât atât, viitoarea lege a pensiilor va face accesibilă varianta plăţii retroactive pentru un număr mult mai mare de români. Mai exact, orice persoană cu un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani va putea să facă un contract de asigurare facultativă cu casa de pensii şi să-şi plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuţii pentru perioade din urmă, în limita a maxim 5 ani.