Anul 2019 a adus un val de scumpiri!


De la 1 ianuarie, accizele pentru 2019 au crescut peste nivelul din actualul Cod Fiscal, prin actualizare cu inflaţia, noile niveluri fiind agreate anul trecut la nivel guvernamental. Carburanţii, ţigaretele şi alcoolul s-au scumpit.

Acciza aplicată la mia de ţigarete creşte începând cu 1 ianuarie de la 448,74 lei la 483,74 lei. Majorarea a fost necesară pentru a alinia nivelul acesteia cu cerinţele Uniunii Europene (UE), dar iniţial Guvernul stabilise un prag mai mic. Preţului unui pachet de ţigări este cu 0,7 lei mai mare de la 1 ianuarie.

De la începutul lui 2019, preţurile la benzină şi motorină vor creşte din nou, de data aceasta din cauza unor măsuri ale Guvernului: ajustarea accizelor cu inflaţia şi creşterea componentei bio.

De la data de 1 ianuarie, vor creşte accizele la carburanţi, potrivit unei prevederi mai vechi din Codul Fiscal. Majorarea de accize, care va fi resimţită în preţul de la pompă de consumatori încă din prima zi a anului 2019 este generată de această dată de ajustarea lor cu inflaţia, prevedere care apare în Codul Fiscal.