Ai lucrat în data de 1 ianuarie? Află ce drepturi ai!


Zilele de 1 și 2 ianuarie sunt primele zile libere din 2019 pentru salariaţii care lucrează în sistemul public, cât și aceia care lucrează în cel privat, conform Codului muncii.

Codul muncii prevede că e vorba de angajaţii din unităţile sanitare şi de cei din unităţile pentru alimentaţie publică (pentru asigurarea asistenţei sanitare, respectiv a aprovizionării cu produsele alimentare de strictă necesitate). La fel, e nevoie ca şi angajaţii din locurile unde activitatea nu poate fi întreruptă să lucreze.

În cazul angajaţilor care lucrează în 1 şi 2 ianuarie, trebuie să le fie compensată această perioadă cu timp liber corespunzător, în următoarele 30 de zile. Dacă nu se pot da zile libere, din motive justificate, salariaţii care lucrează în 1 şi 2 ianuarie trebuie să beneficieze de un spor de cel puţin 100% din salariul de bază, pentru aceste zile libere lucrate.

În rest, nu există justificare pentru neacordarea zilelor libere de 1 şi 2 ianuarie. Astfel, angajatorii care nu le acordă, în aceste condiţii, riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei. Aceeaşi sancţiune o riscă şi cei care nu acordă compensaţiile legale pentru munca în zilele nelucrătoare.