Categories
Agricultură şi silvicultură Economie Ştiri

Se doreşte acordarea unor stimulente financiare agricultorilor!

Ministerul Agriculturii propune, printr-un proiect de hotărâre de guvern, acordarea unor stimulente financiare de 1.000 de euro pe hectar, timp de trei ani, pentru cultivatorii de usturoi. Măsura vine pe fondul producţiei în scădere, ceea ce face ca necesarul de consum să fie acoperit în mare parte din importuri. Anul trecut, am cumărat de peste granţe 6.000 de tone de usturoi.

Producătorii agricoli care aleg să investească în cultura usturoiului ar putea beneficia începând de anul viitor, timp de trei ani, de ajutoare de minimis în valoare de 4.500 de lei pe hectar (1.000 de euro pe hectar), dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii, se arată într-un proiect de act normativ lansat în dezbatere publică.

Potrivit proiectului, pentru a fi eligibili, producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp,  să valorifice o cantitate de usturoi de minim 5.000 kg/ha, dovedită cu documente justificative, să fie înregistrati în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază se afă suprafeţele cutivate cu usturoi, să facă dovada producţiei realizate şi să îşi fi valorificat producţia în perioada 1 iulie – 29 noiembrie, a anului de cerere.