La nivel european se doreşte reducerea creditelor neperformante!


Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord cu privire la măsurile vizând creditele neperformante ale băncilor, o moştenire a crizei financiare mondiale, o problemă cu care se confruntă încă numeroase bănci europene.

Măsurile convenite de negociatorii Parlamentului şi Consiliul UE vor “garanta faptul că băncile vor aloca fonduri pentru acoperirea riscurilor aferente creditelor pe care le vor acorda în viitor şi care ar putea deveni neperformante”, subliniază Executivul comunitar. Se va preveni astfel acumularea de expuneri neperformante în bilanţurile băncilor, care vor putea să îşi îndeplinească rolul lor indispensabil în finanţarea economiei şi în sprijinirea creşterii economice.

În pofida diminuării lor în ultimii ani, creditele neperformante constituie unul din principalele riscuri moştenite din trecut dar care ameninţă în continuare sistemul bancar european. Aceste credite, denumite NPL în engleză (‘non performing loans’), sunt împrumuturile pe care debitorul este incapabil să le onoreze la scadenţă, atât în ceea ce priveşte plata dobânzilor cât şi rambursarea capitalului.

În rândul statelor membre UE nivelul creditelor neperformante este diferit, în al doilea trimestru al acestui an cea mai mare pondere a creditelor neperformante în totalul creditelor naţionale se înregistra în Grecia (44,9%), Cipru (28,1%) şi Portugalia (11,7%).