A fost adoptată Legea privind unele măsuri în domeniul protecţiei apelor


În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1046 din data de 10 decembrie 2018, a fost publicată Legea nr. 298/2018 privind unele măsuri în domeniul protecției apelor.

Prezenta lege are ca obiect de reglementare stabilirea condițiilor de autorizare, din punctul de vedere al gospodăririi apelor, pentru folosințele de apă care au în curs de realizare sau urmează să realizeze investiții în infrastructura de apă uzată.

Pentru utilizatorii existenți care realizează lucrări de investiții în infrastructura de apă uzată, în autorizația de gospodărire a apelor, emisă pe o perioadă limitată, se înscriu valori-limită de încărcare cu poluanți a apelor uzate evacuate în receptori naturali, care nu depășesc valorile-limită prevăzute în tabelul nr. 1 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condițiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificările și completările ulterioare.

Autoritatea competentă pentru emiterea autorizațiilor de gospodărire a apelor are obligația de a înscrie în acestea lucrările și termenele stabilite prin proiectele care vizează investiții în infrastructura de apă uzată, aprobate de către finanțator.

Autorizațiile de gospodărire a apelor emise își păstrează valabilitatea cu condiția respectării termenelor de realizare a lucrărilor înscrise în acestea, dar nu mai mult de 5 ani de la data emiterii lor.
După expirarea valabilității autorizației de gospodărire a apelor prevăzute la alin. (1) se emite o nouă autorizație în care se înscriu valorile-limită de încărcare cu poluanți a apelor uzate evacuate în receptorii naturali care nu depășesc valorile prevăzute în anexa nr. 1 și anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 188/2002, cu modificările și completările ulterioare.