Se propun modificări la Legea pensiilor privind stagiul minim de cotizare


Un amendament adoptat de comisie prevede scăderea stagiului de cotizare minim de la 15 ani la 10 ani pentru persoanele care vor să-şi cumpere stagiu de cotizare pentru perioade de timp de 5 ani.

“Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, prevede articolul adoptat.

Membrii comisiei au eliminat mai multe amendamente, printre care şi cel care viza introducerea în perioada asimilată stagiului de cotizare a perioadei în care asiguratul a urmat cursurile unei şcoli profesionale. Astfel, a rămas textul potrivit căruia se consideră perioade asimilate stagiului de cotizare perioada în care asiguratul a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvenţă ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiţia absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licenţă, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz.