Între România şi ONU a fost semnat un acord privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate


În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1011 din data de 29 noiembrie 2018, a fost publicat Acordul între Guvernul României și Organizația Națiunilor Unite privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate schimbate cu Biroul mediatorului stabilit în baza Rezoluției Consiliului de Securitate nr. 1.904(2009), din 15.06.2017.

Obiectul prezentului acord constă în asigurarea protecției informațiilor clasificate schimbate între părți sau entitățile juridice ale părților. Scopul schimbului de informații este de a sprijini Biroul mediatorului pentru Comitetul de sancțiuni împotriva ISIL (DA’ESH) și Al-Qaida în realizarea mandatului.

Prin informații clasificate vom înțelege orice fel de informații, indiferent de forma acestora, cărora li s-a atribuit un nivel de clasificare de către oricare dintre părți, în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile în vederea asigurării protecției împotriva oricărui incident de securitate

Prin nivel de clasificare de securitate vom înțelege o categorie care, în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile, relevă importanța informațiilor clasificate și determină anumite restricții privind accesarea, măsurile de protecție și marcajele acestora.

Prin incident de securitate vom înțelege o acțiune sau omisiune contrară dispozițiilor legale aplicabile pentru fiecare parte, care are sau poate avea drept rezultat accesarea sau posibila accesare a informațiilor clasificate de către persoane neautorizate, dezvăluirea neautorizată, însușirea ilegală, deteriorarea, distrugerea sau pierderea informațiilor clasificate.