Va fi reluat proiectul de irigaţii Siret-Bărăgan


Proiectul de irigaţii ceauşist Siret Bărăgan va fi preluat de către Ministerul Agriculturii de la Ministerul Apelor, într-o nouă încercare de a fi finanţat şi realizat pe etape. Anul acesta, în vară, a fost inaugurată staţia de pompare a apei SRP5 Haret din canal, dar lucrările au fost abandonate din nou. Se caută şi parteneri privaţi.

Ministerul Agriculturii vrea să reînvie Canalul de irigaţii Siret Bărăgan, proiect de 190 de km gândit de Nicolae Ceauşescu în 1986 ce ar fi trebuit să irige 700.000 de hectare de teren în zona Siret – Ialomiţa. Obiectivul de investiţii ar urma să treacă în perioada următoare, prin ordinanţă de urgenţă, din administrarea Ministerului Apelor în administrarea Ministerului Agriculturii, prin Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare, se arată într-un proiect de act normativ. 

În momentul de faţă, potrivit notei de fundamentare a proiectului de OUG, lucrările la canal sunt finalizate și recepționate pe o lungime de numai 5,7 km din prima etapă a proiectului, iar pe o lungime de circa 28,8 km lucrările sunt în diverse stadii de execuție. Din 2010 însă, lucrările executate se află în conservare, ceea ce a atras după sine instalarea unui proces de degradare a lucrărilor.

Obiectivul de investiţii “Canal magistral Siret–Bărăgan-Etapa I-a”, include zona de acumularea Călimănești – Râmna, în lungime de 51,5 km şi ar presupune, odată finalizat, asigurarea apei pentru irigaţii pe o suprafaţă de 120.000 de hectare. A doua etapă cuprinde canalul pe zona Râmna –Ialomița (Acumulare Dridu), pe o lungime de 139,5 de km.