Categories
Pensii Proiecte şi propuneri legislative Social Ştiri

S-a propus un nou mecanism de a cumpăra vechime la pensie

Românii își vor putea cumpăra vechime la pensie, pentru perioade de cel mult cinci ani în care nu au cotizat la sistemul public de pensii. Față de mecanismul plăților retroactive aplicabil în prezent, la nou mecanism vor putea apela mai multe persoane.

Potrivit proiectului adoptat în Senat, oricine are măcar un stagiu de cotizare de 15 ani va putea să facă un contract de asigurare facultativă cu casa de pensii şi să-şi plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuţii pentru perioade din urmă care să totalizeze maximum cinci ani (perioade de necontributivitate, adică în care nu s-a plătit contribuţia la pensii).

Cumpărarea vechimii pentru pensie se poate face şi în prezent, dar este o măsură care are un termen-limită: la finalul acestui an, mecanismul va deveni inaplicabil. Actualul mecanism (detaliat în acest material) prevede însă ca plata retroactivă să se refere la o perioadă de cinci ani consecutivi, în timp ce viitoarea lege a pensiilor nu mai conţine această condiţie. De asemenea, va fi o măsură disponibilă pentru mai multe generaţii, faţă de actualul mecanism, care, aşa cum spuneam, are un termen-limită de aplicare. Avantajul viitoarei reglementări a fost subliniat şi de reprezentanţii ministerului.