Ne situăm pe locul trei în topul producătorilor de cereale


Producţia totală de cereale de anul acesta, estimată la 27,31 de milioane de tone, propulsează România pe locul trei în topul celor mai mari producători europeni. Faţă de anul trecut am urcat o poziţie, devansând Polonia, care a avut randamente slabe la hectar în 2018.

Comisia Europeană estimează pentru România o producţie totală de cereale de 27,3 milioane de tone, faţă de puţin peste 27 de milioane cu un an în urmă, indică ultimele date ale DG Agri. Este a treia cea mai mare producţie la nivel european după cea a Franţei care va atinge 61,6 milioane de tone şi cea a Germaniei pentru care se estimează o cantitate de 38 de milioane de tone. Cu un an în urmă, producţia de cereale a ţării noastre ne-a plasat pe locul patru între marii jucători europeni, în condiţiile în care Polonia a raportat 31,9 milioane de tone. 2018 a fost însă un an slab pentru Polonia a cărei fermieri au reuşit doar 25,4 milioane de tone de cereale.

La nivelul UE, producţa estimată se cifrează la 285,2 milioane de tone de pe o suprafaţă de peste 55.327 de hectare, cu 8,3% mai puţin faţă de 2017 când suprafaţa cultivată a fost mai mică, de 55.233 de hectare.