Reducerea obligațiilor fiscale achitate până la 15 decembrie 2018


Ministerul Finanțelor Publice a anunțat recent, printr-un comunicat, că persoanele fizice care au obligația de depunere a declarației unice, pot beneficia de anumite reduceri la îndeplinirea obligațiilor fiscale.

Reglementările Codului fiscal

Persoanele care au obligația depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice

Declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri ori pierderi din România sau/și din străinătate, datorând impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
De asemenea, persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate au obligația de a depune acest formular.

Termenul de depunere a declarației unice

Pentru persoanele fizice care au obligația:
– declarării veniturilor realizate din România sau/și din străinătate în anul 2017;
– declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2018;
– declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuții sociale și, după caz, a declarării contribuțiilor sociale datorate în anul fiscal 2018, termenul limită de depunere a declarației unice pentru anul 2018 a fost data de 16 iulie, inclusiv.
În cazul contribuabililor care au început o activitate în cursul anului fiscal și a celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice, termenul de depunere este de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Conținutul comunicatului

Potrivit noutăților legislative, persoanele care au depus Declarația Unică până la 31 iulie 2018 și își achită integral obligațiile fiscale estimate pentru anul 2018, până la 15 decembrie, inclusiv, vor primi o bonificație de 5% din totalul sumei datorate.
În același timp, pentru contribuabilii care vor alege să-și achite obligațiile fiscale până la 15 martie 2019, reducerea este de 5% din suma totală datorată, dacă Declarația unică a fost depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
Măsurile luate sunt destinate a stimula îndeplinirea obligațiilor fiscale în termenele prevăzute de lege.