O iniţiativă legislativă propune „Etichetarea obligatorie nevegetarian/vegetarian/vegan a produselor alimentare”


Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulată „Etichetarea obligatorie nevegetarian/vegetarian/vegan a produselor alimentare” se referă la „Etichetarea produselor alimentare pentru vegetarieni/vegani”.

Obiectivele propunerii de inițiativă cetățenească se referă la următoarele: „La nivelul UE este dificil pentru persoanele vegetariene și vegane să identifice produsele alimentare adecvate lor. Acestea trebuie să studieze lista de ingrediente a unui produs alimentar pentru a determina dacă este adecvat pentru a fi achiziționat, fiind extrem de atente la ingredientele ambigue care ar putea fi de origine vegetală sau animală. Această chestiune este cu atât mai complicată cu cât la nivelul UE nu există o modalitate unică prin care se indică acest lucru. De aceea propunem măsuri legislative care să prevadă obligativitatea introducerii pe toate produsele alimentare a uneia din următoarele 3 etichete ilustrate simple: nevegetarian, vegetarian sau vegan, alături de întreaga etichetă a produsului alimentar respectiv.”

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește în continuare funcționarea democratică a Uniunii prevăzând, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.