Cum se facturează certificatele verzi?


Certificatul verde este un titlul care atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzacţiona, distinct de cantitatea de energie electrică pe care acestă o reprezintă, pe o piaţă organizată, în condiţiile legii şi reprezintă schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Statul român sprijină investitorii în energie verde (regenerabilă) prin intermediul certificatelor verzi şi prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. Aceste certificate verzi sunt cumpărate de furnizorii de energie electrică, companiile de profil fiind obligate să aiba o anumita cotă de energie regenerabilă în coşul de energie electrică livrată consumatorilor. 

Facturarea certificatelor verzi este prevăzută de Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit noutăţilor legislative, în Monitorul Oficial nr. 953/2018 a fost publicat Ordinul nr. 187/2018 pentru aprobarea Procedurii de facturare a certificatelor verzi

Procedura stabilește: modul de facturare a certificatelor verzi la consumatorii finali; modul de regularizare a certificatelor la consumatorii finali; obligațiile de raportare privind facturarea/regularizarea certificatelor aferente energiei electrice facturate/furnizate consumatorilor finali de către furnizorii de energie electrică, operatorii de distribuție, alții decât operatorii de distribuție concesionari, care realizează revânzarea energiei electrice achiziționate de la unul sau mai mulți furnizori de energie electrică către consumatori finali de energie electrică racordați la rețelele acestora de distribuție a energiei electrice și de către producătorii de energie electrică care alimentează cu energie electrică consumatorii racordați prin linii directe de centralele electrice pe care le dețin.

Procedura fiind aplicabilă: furnizorilor de energie electrică, în activitatea de facturare/regularizare a certificatelor la consumatorii finali; producătorilor de energie electrică care alimentează cu energie electrică consumatorii racordați prin linii directe de centralele electrice pe care le dețin, în activitatea de facturare/regularizare a certificatelor la consumatorii finali; operatorilor de distribuție, alții decât operatorii de distribuție concesionari, care realizează revânzarea energiei electrice achiziționate de la unul sau mai mulți furnizori de energie electrică către consumatorii finali de energie electrică racordați la rețelele acestora de distribuție a energiei electrice.

Contravaloarea certificatelor se facturează consumatorilor finali de către furnizorul de energie electrică pentru energia electrică facturată acestora în intervalul de facturare (similar cu cel de facturare a energiei electrice), evidențiată distinct în cadrul facturii emise pentru energie electrică.

În ultimul timp se pune foarte mult accentul pe promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, Guvernul apotând chiar şi programe de finanţare a consumatorilor casnici dar si a furnizorilor.