A fost adoptat Codul de conduită care evidențiază respectarea principiilor eticii bancare


Consiliul Patronatelor Bancare din România a anunțat că industria bancară din România a adoptat noul Cod de conduită, Cod care evidențiază respectarea principiilor eticii bancare, în raport cu toți stakeholderii sistemului bancar și pune accentul pe protecția consumatorului, prin conlucrarea cu debitorii consumatori care se confruntă cu dificultăți financiare, potrivit unui comunicat.

Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor a declarat: „Noul Cod de Conduită a apărut din înţelegerea şi dorinţa asumării responsabilităţilor pe care sistemul bancar le are faţă de clienţii săi şi, în sens larg, faţă de societatea românească. Asistăm astăzi, la 9 ani de la lansarea primului Cod de Etică al industriei, la reaşezarea, în baza preluării celor mai înalte standarde de etică şi profesionalism, a modului în care ne raportăm la toţi partenerii noştri şi în special la clienţi, dar mai ales la clienţii aflați în dificultate. Codul stabileşte noi standarde de etică şi reguli de conduită, care vor fi respectate la nivelul întregii industrii bancare. Sunt reglementate, într-o abordare completă, de 360 de grade, relaţiile inter-bănci, dintre bănci şi clienţi, dintre instituțiile de credit şi autorităţi, dintre acestea şi angajaţi, şi între angajaţii din cadrul sistemului bancar. Se creează astfel un cadru unic, transparent şi predictibil de desfăşurare a activităţilor de relaţionare internă şi externă a sistemului bancar.”

Preşedintele Consiliului Director al Consiliului Patronatelor Bancare din România a declarat:„Suntem determinați să ne angajăm într-un dialog substanțial și constructiv în relația cu clienții, iar noul Cod de Conduită sprijină această direcție. România are nevoie de o infuzie masivă de încredere și credem că sistemul financiar bancar poate contribui mai activ la creșterea nivelului de încredere în societate, prin asumarea trecutului, acceptarea prezentului și implicarea în crearea de prosperitate în România.”

,