Ce prevede forma finală a Legii turismului?


Ministerul Turismului a publicat in dezbatere publica forma finala a Legii turismului, document ce aduce noi obligatii pentru firmele care activeaza in acest domeniu. Este important de retinut ca autoritatile au liber de acum in ceea ce priveste controlul de tip “mystery guest”, adice cel sub acoperire.

Prezenta lege reglementeaza organizarea, coordonarea, finantarea, autorizarea si controlul activitatilor din domeniul turismului, promovarea si dezvoltarea turismului, precum si managementul resurselor turistice si umane in conformitate cu principiile echitatii, competitivitatii, accesibilitatii, sustenabilitatii si dezvoltarii durabile.

Controlul de specialitate reprezinta activitatea ce are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii desfasurarii activitatii turistice si a respectarii prevederilor legale in vigoare.

In scopul efectuarii controlului de specialitate, organul de control procedeaza la:

a) examinarea documentelor aflate in dosarul de autorizare al operatorului;
b) verificarea concordantei dintre datele din dosarul de autorizare cu cele din spatiul public;
c) analiza si evaluarea informatiilor, in vederea confruntarii datelor din dosarul de autorizare cu informatiile proprii sau din alte surse si, dupa caz, a descoperirii de elemente noi relevante pentru aplicarea legislatiei in vigoare;
d) verificarea structurilor si serviciilor turistice, actelor si faptelor rezultand din activitatea operatorului economic supus controlului;
e) solicitarea de informatii de la terti;
f) verificarea altor locuri unde se realizeaza activitati turistice.

Pentru efectuarea controlului de specialitate se pot folosi urmatoarele metode:

a) controlul prin sondaj care consta in activitatea de verificare selectiva a activitatii turistice;
b) controlul general care consta in activitatea de verificare a intregii activitati turistice;
c) controlul de tip “mystery guest”, care consta in activitatea de verificare a activitatii operatorului economic, fara a exista obligatia functionarilor cu atributii de control de a se legitima la inceputul controlului si de a informa operatorul economic cu privire la inceperea controlului.

Selectarea documentelor si a operatiunilor semnificative se apreciaza de catre functionarii cu atributii de control.

In cazul controlului de tip “mystery guest” nu este necesara prezentarea legitimatiei de control si a ordinului de serviciu. Functionarul cu atributii de control va contracta serviciile turistice direct de la operatorul economic, va consuma serviciile contractate, iar la final va emite un act de control pe care il va transmite operatorului economic.