Procedura insolvenţei a suferit unele modificări!


Guvernul a adus modificari noi si mai aspre in ceea ce priveste Legea insolventei prin  Ordonanta de urgenta nr. 88/2018, care a fost publicata in Monitorul oficial nr. 840 din 2 octombrie. Printre acestea se regasesc doua masuri extrem de importante pentru firmele aflate in insolventa, ce au rolul de a preveni intrarea in faliment.

MFP vrea ca societatile sa intre in insolventa abia dupa ce ating pragul de 50% datorii la stat. In plus, conform noilor modificari, statul ar urma sa detina actiuni la firmele respective in contul acelor datorii fiscale. Practic, se va face conversia datoriilor bugetare in actiuni si se va trece si la reducerea de pana la 50% a creantelor bugetare negarantate. Acestea situatii nu erau prevazute pana acum in Legea insolventei, asa ca peste 6000 de firme nu au putut beneficia de aceste conditii.

De asemenea, este important de mentionat ca societatile care au 5 ani de insolventa ar urma sa intre in faliment. Eugen Teodorivici precizeaza ca aceste modificari sunt necesare pentru ca statul recuprezeaza foarte greu banii de la anumite firme.