Categories
Autorităţi şi instituţii publice Ştiri

ANAF a sistat publicarea datoriilor companiilor

De mai bine de o lună, cifrele privind datoriile agenţilor economici la bugetul statului nu mai sunt publice, ANAF sistând furnizarea acestor date. Utima dată când datoriile au putut fi verificate de public, cele mai mari restanţe erau în dreptul societăţilor statului. Ministrul Finanţelor a propus amnistie pentru aceste datorii.

Până acum, ANAF publica periodic situaţii actualizate cu datoriile firmelor către buget. Erau publicate obligaţiile fiscale restante totale care depășeau anumite plafoane. 500.000 lei, în cazul datornicilor, mari contribuabili, 250.000 lei, în cazul contribuabililor mijlocii şi 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice din desfăşurarea de activităţi economice independente sau profesii libere.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, lansa la începutul verii ideea unei amnistii fiscale pentru datornicii la stat. Luna trecută a nuanţat chestiunea cu amnistia, pe fondul unor dezbateri publice legată de impreizia acestei idei. El a adus lămuriri luna trecută, subliniind că s-a gândit la o amnistie pentru datoriile companiilor de stat.