Inspecţia Muncii a desfăşurat mai multe acţiuni de control


Inspecția Muncii a informat că, în perioada 27 august – 14 septembrie 2018, a desfășurat acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 5.798.700 de lei, potrivit unui comunicat.

În cadrul acțiunilor de control (3516 în domeniul relațiilor de muncă și 2612 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă), Inspecția Muncii a identificat 549 persoane care lucrau fără forme legale. Totodată, angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 402 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate ca fiind accidente de muncă.

Inspector general de stat a declarat: ”Primul pas în respectarea legislației muncii presupune cunoașterea și înțelegerea prevederilor legale referitoare la relațiile de muncă și la securitatea și sănătatea în muncă. În acest sens, cred că am putea realiza și mai multe acțiuni de prevenire, foarte utile angajatorilor și angajaților, deopotrivă, dacă angajatorii ar solicita ajutorul și consilierea inspectorilor de muncă de fiecare dată când trebuie să implementeze o prevedere legală, un regulament de ordine interioară sau alte modificări de natură să afecteze mediul și locul de muncă. Recomand angajatorilor să apeleze la consilierea inspectorilor de muncă în următoarele situații: elaborarea unui regulament intern, derogări de la durata maximă a timpului de lucru, implementarea unui program de lucrum individualizat, muncă disimulată, condiții de încetare amiabilă a unui contract de muncă individual sau colectiv, clauze contractuale pentru salariații cu statut special, evaluarea corectă a riscurilor privind securitatea și sănătatea la locul de muncă.”