Cei care folosesc panouri fotovoltaice se pot debranşa de la energia electrică


Românii care vor să se debranşeze de la energia electrică şi să devină prosumeri, o pot face fără probleme, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Legea privind preluarea în reţea a energiei generate de micii producători poate fi aplicată rapid, întrucât nu creează avantaje de natura ajutorului de stat, însă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) trebuie să elaboreze un mecanism de implementare pentru care ar trebui consultată Comisia Europeană, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a adăugat că, mai departe, trebuie analizat întregul mecanism prin care se va implementa această prevedere legală, mecanism care trebuie elaborat de către ANRE.

Pe de altă parte, subvenţionarea de către Guvern prin Agenţia Fondului de Mediu (AFM) a panourilor fotovoltaice achiziţionate inclusiv de agenţi economici ar intra în sfera ajutorului de stat, însă suma este suficient de mică pentru a putea fi gestionată printr-o schemă de minimis, aprobată la nivel naţional, fără a necesita parcurgerea procedurii mai îndelungate de notificare la CE.