Numărul solicitanţilor de garanţii de stat pentru achiziţia de terenuri agricole este triplu anul acesta


Doar în primele şapte luni ale acestui an, garanţiile acordate de stat sunt duble faţă de ultimii doi ani la un loc, însă tot este puţin.

În primăvara anului trecut, Guvernul a decis să crească de la 50% la 80% procentul de garantare a creditelor acordate fermierilor pentru achiziţia de terenuri agricole. Tot atunci s-a decis reducerea comisionului de garantare şi extinderea categoriilor de beneficiari atât în sectorul agricol, cât şi în acvacultură. Efectele modificării legislative au început să se vadă abia anul acesta.

Numărul solicitanţilor de garanţii de stat pentru achiziţia de terenuri agricole e mai mult decât triplu anul acesta. În primele şapte luni din an, 75 de fermieri au beneficiat de ajutorul statului, comparativ cu 21, în perioada similară a anului trecut, sau 28, cu un an mai devreme, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Chiar dacă este în creştere, numărul solicitanţilor este nesemnificativ în raport cu volumul de tranzacţii cu terenuri agricole.