Gradul de îndatorare a clienţilor băncilor ar putea fi limitat din nou!


Banca Națională se află în discuții cu băncile comerciale și cu instituțiile statului pentru găsirea celei mai bune formule de plafonare a gradului de îndatorare a clienților atunci când contractează un credit ipotecar sau de consum. Legea va fi gata în toamnă și este considerată pozitivă de către analiști.

Informaţiile din urmă cu câteva luni conform cărora Banca Naţională a României urmează să stabilească un prag maxim pentru gradul de îndatorare a clienţilor bancari au devenit realitate după ce Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că legea va apărea în toamnă. „Îndatorarea este o chestiune de securitate naţională, nu te poţi juca cu ea”, a spus Mugur Isărescu cu ocazia prezentării ultimului raport pe inflaţie. „Am discutat cu băncile, iar procentele încă le analizăm. Sub nicio formă nu vrem să sugrumăm creşterea creditului şi nici creşterea economică”, a arătat guvernatorul BNR.

În perioada anterioară 2007, banca centrală avea puse în practică limitări ale gradului de îndatorare în timp ce în Europa nu existau astfel de reguli, limitare care a fost eliminată în 2007, la momentul intrării României în Uniunea Europeană. Ulterior, după declanşarea crizei financiare, BNR a fost acuzată că nu a procedat la limitarea creditării în franci elveţieni. „Noi, Banca Naţională, care luptam să intre România în Uniunea Europeană, trebuia să introducem restricţii la creditare. Acum, când Europa are asemenea restricţii – se numesc norme prudenţiale, dar sunt tot un fel de restricţii de mişcări de capital, doar le-au dat altă denumire – şi ţările vecine au introdus, noi suntem acuzaţi că intenţionăm să sugrumăm creditul”, explică guvernatorul.