Ordonanţa privind garantarea pachetelor turistice va fi discutată la Bruxelles


O delegaţie a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) va merge la începutul lunii septembrie la Bruxelles pentru a prezenta problemele legate de Ordonanţa privind garantarea pachetelor turistice, deoarece operatorii din domeniu nu au un mecanism de garantare lucrativ şi fezabil, care să poată fi folosit, a declarat prim-vicepreşedintele ANAT.

“Există o comisie care se ocupă de povestea cu garantarea, nişte persoane cu care am intrat în contact. Noi realmente am ajuns să nu mai avem niciun fel de discuţie cu ministrul nostru. (…) noi solicităm ministrului să vina cu norme şi el ne spune că nu este cazul să venim cu norme pentru că directiva este suficientă. Duceţi-vă la asigurători. Să mă duc la asigurător să îi zic: bună ziua, asiguraţi-ne şi nouă toţi banii. Te cam dă ăla afară pe uşă.(…) Mergem direct la cei care supraveghează mecanismele de garantare la agenţiile de turism în toată Uniunea Europeană. Este o temă tehnică, dar ei trebuie să atragă atenţia Guvernului României că trebuie să ne dea, în conformitate cu ceea ce spune directiva europeană, să ne dea mecanismul, să ne spună cum să procedăm. Nu putem fi lăsaţi aşa de izbelişte, descurcaţi-vă”, a precizat prim-vicepreşedintele ANAT.

Acesta a explicat că de aproape 20 de ani există la nivel european această directivă de travel care se referă la mai multe aspecte, în ultimii ani au apărut noi şi noi teme şi, de 3 ani şi jumătate s-a pus problema, “foarte corect şi foarte grav” în ceea ce priveşte garantarea banilor turiştilor.