Ritmul de creştere a deficitului contului curent este mai lent!


Deficitul contului curent al balanței de plăți, adică simplu spus diferența dintre intrările și ieșirile de valută în și din economia țării, a continuat să se adâncească și în luna iunie a acestui an. Totuși, evoluțiile din ultimele luni arată că ritmul în care acest dezechilibru evoluează este din ce în ce mai lent.

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a României era, la jumătate anului 2018, de aproape 3,8 miliarde de euro, cu circa 250 de milioane de euro mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.  

Totuşi, ritmul de creştere al deficitului este de aproape şase ori mai lent decât anul trecut. Concret, în iunie 2017, deficitul contului curent era cu 38% mai mare decât în 2016 în timp ce în iunie 2018 era cu doar puţin peste 7% mai mare decât în 2017.

Evoluţia  acestui indicator important, care arată, simplu spus, diferenţa dintre intrările şi ieşirile de valută în şi din economia României, se datorează în principal importurile mai mari de bunuri şi produse. Concret, arată datele Băncii Naţionale a României, balanţa bnurilor a fost, în primele şase luni ale acestui an, cu peste 710 milioane de euro mai mare decât în primul semestru al anului trecut.

,