RETROSPECTIVA lunii Iulie 2018!


Prin stabilirea limitelor ariilor naturale protejate se încalcă principiile constituţionale? – elaborat de Diana Jitaru
Ariile naturale sunt protejate şi se supun unor restricţii prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice…

Statutul poliţistului a fost modificat! – elaborat de Diana Jitaru
Poliţistul este funcţionarul public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului…

Plafonul până la care poate fi dispusă darea în plată este neconstituţional? – elaborat de Diana Jitaru
Darea în plată a fost o lege cu “cântec”, multe dispoziţii au fost criticate iar unele au constituit motiv de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţii de neconstituţionalitate…

Au fost adoptate modificările Codului penal! Ce se modifică? – elaborat de Diana Jitaru
Plenul Camerei Deputaților a adoptat modificările la Codul penal criticate de opoziție, reprezentanții magistraților și societatea civilă…

Dispoziţiile privind recuzarea judecătorului sunt lipsite de claritate? – elaborat de Diana Jitaru
Judecătorul aflat într-o situaţie de incompatibilitate poate fi recuzat de oricare dintre părţi înainte de începerea oricărei dezbateri…

Cum se distribuie sumele plătite de către contribuabili în contul unic? Ce prevede metodologia? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Dacă ar avea glas, memorie și cugetare, multe ar mai putea povesti banii, despre oamenii prin ale căror buzunare au trecut (și n-au prea zăbovit), precum și despre locurile prin care-au ajuns (și în care n-au rămas, prea multă vreme)…

Statutul funcţionarului public a suferit modificări! – elaborat de Diana Jitaru
Legea privind statutul funcţionarilor publici a suferit unele modificări recente. Astfel, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 554  din data de 3 iulie 2018, a fost publicată Legea nr. 156 din 29 iunie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici…

Aplicarea de scutiri pentru pentru persoanele cu dizabilităţi, motiv de sesizare CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Persoanele cu handicap beneficiază de protecţie şi ajutor din partea statului. Legea nr. 448/2006 reglementează protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap…

Alocaţia pentru sprijinirea familiei nu reprezintă un drept fundamental! – elaborat de Diana Jitaru
Statul acordă o alocaţie pentru susţinerea familiei ca formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani…

Condiţiile de acordare a reabilitării, subiect de sesizare CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare. Pe scurt, reabilitarea este modul prin care consecintele unei condamnari pot fi inlaturate, prin intermediul ei asigurandu-se integrarea fostului condamnat in societate…

ICCJ a admis o sesizare privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – elaborat de Diana Jitaru
Salarizarea personalului plătit din fonduri publice a constituit de multe ori subiect de dispută şi motiv de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie…

Avantaje sporite pentru angajatorii ce încadrează în muncă șomeri și absolvenți ai unor instituții de învățământ – elaborat de Tomi Tohaneanu
Se spune că munca îl scapă pe om de (cel puțin) trei lucruri nedorite: de plictiseală, de fapte rele și de sărăcie. Cu condiția ca omului să-i placă munca. În România, asistăm la o situație paradoxală. Deși unii antreprenori se plâng de lipsă de personal, de numărul mare de posturi neocupate, există sute de mii de persoane ce nu muncesc și nici n-au de gând…

A fost respinsă excepţia de neconstituţionalitate privind propunerea de modificare a Lg. privind organizarea judiciară – elaborat de Diana Jitaru
În ultima perioadă mai multe modificări au fost propuse legilor justiţiei, vizată a fost şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară…

Ce prevede Legea internshipului? – elaborat de Diana Jitaru
A fost promulgată legea internshipului, care le permite firmelor şi instituţiilor publice să încheie contracte de internship cu tineri care au împlinit vârsta de 16 ani, activitatea unui intern fiind de cel mult 30 de ore pe săptămâni, dar nu mai mult de 6 ore pe zi…

CCR a admis o obiecţie de neconstituţionalitate cu privire la natura recursului în acţiunea disciplinară – elaborat de Diana Jitaru
Hotărârile secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară se redactează, obligatoriu, în termen de cel mult 20 de zile de la pronunţare şi se comunică…

Darea în plată, subiect inepuizabil de sesizare a Curţii Constituţionale! – elaborat de Diana Jitaru
Legea privind darea în plată a fost încă de la început subiect de dispută şi a atras numeroase critici…

Continuarea executării contractului individual de muncă în cazul îndeplinirii condiţiilor pentru pensionare – elaborat de Diana Jitaru
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Iar contractul de munca incetează la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare

Termenul de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu, motiv de sesizare CCR! – elaborat de Diana Jitaru
Începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi amenajări noi, de modificare a celor existente şi/sau schimbarea destinaţiei acestora, precum şi punerea lor în funcţiune se fac numai după obţinerea avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu…

Examinarea constituţionalităţii unui text de lege nu are în vedere compararea unor prevederi legale – elaborat de Diana Jitaru
Dispoziţiile Codului penal pedepsesc efectuarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri…

Sintagma „sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului” este neconstituţională – elaborat de Diana Jitaru
CNAS organizează și administrează Platforma informatică din asigurările de sănătate, care cuprinde: sistemul informatic unic integrat, sistemul național al cardului de asigurări sociale de sănătate…

Dreptul la ajutor social poate fi pierdut cu ușurință: prin simplul refuz al unui loc de muncă! – elaborat de Diana Jitaru
Se spune că „munca îl înnobilează pe om”. Totuși, unora dintre noi numai la noblețe și înnobilare nu le stau gândurile! Nici munca nu-i prea încântă…

Legislaţie utilă: