Legea privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost promulgată


Legea privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost promulgată marţi după mai multe luni de dezbateri în parlamentul britanic.

Adoptat săptămâna trecută de parlamentul britanic, textul, prezentat în iulie 2017 de către guvernul conservator al prim-ministrului Theresa May, a fost semnat marţi dimineaţa de regina Elisabeta a II-a. ”Asentimentul regal” reprezintă în Regatul Unit ultima etapă a procedurii legislative.

Concret, textul va pune capăt supremaţiei legislaţiei europene asupra celei britanice şi va transpune în legislaţia britanică anumite reglementări europene pe care Londra doreşte să le păstreze. Legea confirmă de asemenea faptul că 29 martie 2019, ora 23:00 locală şi GMT, reprezintă data oficială a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Textul a cunoscut un parcurs furtunos în Parlament de la începutul dezbaterii sale în septembrie şi guvernul a suferit mai multe ‘înfrângeri’, ilustrând diviziunile persistente în legătură cu direcţia pe care ar trebui să o urmeze Brexit-ul.