Noua legislaţie privind energia verde introduce sistemul de tip feed-in tariff


Producătorilor de energie din surse regenerabile li se va oferi un nou sistem de subvenţionare, de tip feed-in tariff premium, alternativ la sistemul actual de sprijin, prin certificate verzi. Prevederea apare în ultima formă a proiectului de lege care modifică legislaţia pentru energia renerabilă.

În termen de nouă luni de la intrarea în vigoare a noii legi, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va stabili o modalitate alternativă de sprijin a producătorilor de energie din surse regenerabile, aşa numit-ul feed in tariff premium.

Schema, care va trebuie avizată ulterior de Comisia Europeană, poate fi aleasă de orice investitor care a pus în funţiune unităţi de producţie până la finalul anului 2016. Dacă o va alege pe aceasta, va renunţa la actualul sistem de sprijin prin certificate verzi.

“Ca alternativă la sistemul de promovare prin certificate verzi instituit prin Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Energiei, împreună cu ANRE, elaborează și supune spre aprobare Guvernului schema de ajutor de stat pentru sprijinirea producerii energiei electrice din surse regenerabile sub forma unei prime fixe pe tip de tehnologie, care se adaugă la prețul mediu al energiei electrice rezultat din tranzacțiile pe piața centralizată de energie electrică.