Înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere este neconstituţională!


Înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere este neconstituţională, a decis miercuri Curtea Constituţională, care a analizat o sesizare a şefului statului privind legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 55/2016 de reorganizare a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. şi înfiinţare a Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere S.A.

CCR arată, într-un comunicat de presă, că a dezbătut miercuri obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. şi înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere S.A., precum şi modificarea şi completarea unor acte normative, obiecţie formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

Curtea Constituţională a admis cu unanimitate de voturi sesizarea preşedintelui şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind reorganizarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. şi înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere S.A. este neconstituţională.

Curtea a constatat că legea instituie derogări de la un act normativ care stabileşte regimul concesionării bunurilor proprietate publică, ca parte integrantă a regimului juridic al proprietăţii, astfel încât se impune ca aceasta să fie aprobată prin intermediul unei legi organice, şi nu ca lege ordinară.

Totodată, Curtea a constatat că dispoziţiile abrogate prin această lege vizează aspecte determinante referitoare la raporturile de muncă ale personalului Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere – S.A., iar prin modificările instituite de acest act normativ se reglementează într-un domeniu care, prin excelenţă, aparţine legii organice.