Proiectul privind publicarea datelor pentru plătitorii de impozite şi taxe, se află în dezbatere publică


MFP supune consultării publice proiectul de ordin privind publicarea pe portalul data.gov.ro a seturilor de date deschise privind plătitorii de impozite și taxe înregistrați (operatori economici și instituții publice).

Ministerul Finanțelor Publice a inițiat un proiect de ordin care modifică și completează Ordinul ministrului finanțelor nr. 1.485/1999 pentru publicarea pe serverul Ministerului Finanțelor a informațiilor privind plătitorii de impozite și taxe înregistrați (agenți economici și instituții publice) cu scopul de a ajuta publicul să găsească, să descarce și să utilizeze seturi de date deschise, accesibile, deținute în bazele de date cu informaţii culese din documentele depuse de plătitori la unităţile subordonate Ministerului Finanţelor Publice.

Prin această măsură se reafirmă angajamentele României cu privire la respectarea principiilor de bază ale transparenței și guvernării deschise și are drept scop atingerea obiectivelor asumate de Guvernul României în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (O.G.P.).

O.G.P. reprezintă Convenția Internațională la care România a aderat în anul 2011, ale cărei obiective s-au reflectat în primele angajamente asumate prin Memorandumul de aprobare a primului Plan național de acțiune (iulie 2012 – iunie 2014). Aceste obiective s-au concretizat prin măsuri privind deschiderea datelor publice și încurajarea dialogului între reprezentanții administrației publice și societatea civilă. În data de 3 aprilie 2018, Guvernul României a fost acceptat pentru al doilea mandat consecutiv în cadrul Comitetului Director al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă.