Fiecare pachet de tutun va avea un identificator unic!


Începând de anul viitor, fiecare pachet de ţigări va avea un identificator unic, un cod compus din caractere alfanumerice care va permite identificarea ţării unde a fost produs, utilajul care l-a produs, piaţa de destinaţie pentru vânzarea cu amănuntul sau ruta parcursă până la piaţa de destinaţie.

Comisia Europeană a publicat în Monitorul Oficial Regulamentul de Punere în aplicare  (574/2018) a unei Directive din 2014 privind fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun care va schimba din nou pachetele de ţigări. De anul viitor, pe acestea va trebui inscripţionat un cod denumit în Regulament “identificator unic”, sau IU, ce va permite identificarea unui pachet unitar sau a unui ambalaj agregat de produse din tutun.

Identificatorul unic constă într-o secvență scurtă de caractere alfanumerice, care nu depășește 50 de caractere. Secvența este unică pentru fiecare pachet și este compusă din mai multe elemente care permit autorităţilor, dar şi  consumatorilor, să afle informaţii despre respectivul pachet de ţigări. Astfel, primul caracter constituie codul de identificare al emitentului de ID ( entitate desemnată de fiecare stat membru, responsabilă cu generarea și emiterea identificatorilor unici). Urmează un număr de serie, al cărei probabilitate de a fi ghicit este neglijabilă, şi un cod de produs care permite aflarea: locului de fabricare; unitatea de producție, utilajul utilizat la fabricarea produselor din tutun, descrierea produsului; piața de destinație pentru vânzarea cu amănuntul; ruta de transport preconizată; dacă este cazul, importatorul în Uniune.