Se doreşte monitorizarea ONG-urilor!


O modificare legislativă va permite Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane să „monitorizeze şi evalueze“ entităţile non-profit care activează în domeniu.

Totul în urma modificării HG 460/2011 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care va permite instituţiei să stea cu ochii pe ONG-urile care au ca obiect de activitate şi combaterea traficului de persoane. Punctual, ANITP va „monitoriza şi evalua“ entităţile nonprofit.

Modificarea, aparent inofensivă, este motivată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de directivele europene din 2011, conform cărora, în domeniul traficului de persoane, „statele membre iau măsurile necesare pentru a institui raportori naţionali sau mecanisme echivalente.

Misiunile acestor mecanisme includ realizarea unor evaluări ale tendinţelor în materie de trafic de persoane, măsurarea rezultatelor acţiunilor de combatere a traficului, inclusiv colectarea de date statistice în strânsă cooperare cu organizaţiile relevante ale societăţii civile din acest domeniu şi prezentarea de rapoarte“.