Retrospectiva lunii martie 2018


Definirea noţiunii de funcţionar public din Codul penal este imprevizibilă? – elaborat de Diana Jitaru
Funcíonarul public este definit prin Codul penal iar de lângă definiţia comună pe care o cunoaştem deja, art. 175 alin. 2) prevede că este considerat funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public…

Cum va fi structurat anul şcolar 2019-2020? – elaborat de Diana Jitaru
Miniterul Educaţiei a aprobat structura anului şcolar 2019-2020 prin Ordinul nr. 3220/2018 publicat în Monitorul Oficial nr. 189/2018.Conform Ordinului menţionat anul şcolar 2018 – 2019 începe pe data de 1 septembrie 2018…

Avem un nou mod de calcul a CAS pentru concediile medicale! – elaborat de Diana Jitaru
Salariaţii aflaţi în concediu medical au constatat că odată cu noutăţile legislative din domeniu fiscal li s-au redus substanţial veniturile…

Recursul formulat în cazul suspendării judecării procesului civil are un regim juridic diferenţiat – elaborat de Diana Jitaru
În cadrul procesului civil procesul poate fi suspendat. Suspendarea poate interveni de drept, voluntar sau facultativ în cazurile prevăzute stric de lege…

Autovehicul asigurat la o societate falimentară:este parte responsabilă civilmente Fondul de garantare, după un accident? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Ori de câte ori apare o pagubă, urmare a încălcării unei legi, imediat răsare și o întrebare: „cine plătește?” Răspunsul invariabil pare să fie: „plătește vinovatul!”…
Ce prevede proiectul de lege privind telemunca? – elaborat de Diana Jitaru
În ultimul a devenit mult mai rentabil pentru angajator acei angajaţi care lucrează de acasă, astfel s-a născut ideea de  a  fi reglementată legislativ…
Excepţia de neconstituţionalitate invocată trebuie să aibă legătură cu soluţionarea cauzei! – elaborat de Diana Jitaru
Contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac care poate fi formulată aşa cum am mai menţionat în cazurile strict şi limitativ prevăzute de lege, mai exact de art. 426 C. procedură penală…
CCR a admis o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la acţiunea de vaccinare antirabică a câinilor – elaborat de Diana Jitaru
Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân…
CCR:”A nega posibilitatea legiuitorului de a modifica o normă ar însemna negarea competenţei sale legislative” – elaborat de Diana Jitaru
Eroii care  au luptat la revoluţia din 1989 sunt recompensaţi prin lege, mai exact Legea recunoştinţei faţă de eroii – martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989…
Ce prevede proiectul de modificare a Legii drepturilor de autor? – elaborat de Diana Jitaru
Legea drepturilor de autor va cunoaște mai multe modificări potrivit unui proiect de lege…
A fost reglementată procedura de control privind modul de acordare a contractelor de achiziţii publice – elaborat de Diana Jitaru
Modul de atribuire a contractelor de achiziíi publice  se supun controlului care va fi efectuat de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice…
Se va simplifica procedura angajării pe funcţii contractuale în instituţii publice – elaborat de Diana Jitaru
Angajarea în instituţii publice a devenit de interes aş spune eu odată cu modificările legislative în ceea ce priveşte salarizarea…
Împrumuturi acordate unităților administrativ-teritoriale, de la vistieria statului. Cine poate beneficia? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Cineva spunea, odată, că iscusința financiară este dovedită prin modul în care sunt administrați banii deținuți deja, nu neapărat prin îmbogățirea ușoară și rapidă…
Angajaţii se vor bucura de încă o zi liberă! – elaborat de Diana Jitaru
Anul acesta potrivit ultimelor noutăţi legislative, salariaţii se vor bucura de încă o zi liberă…
ICCJ:cererea de recunoaştere a unei hotărâri este de competenţa instanţei care soluţionează cererea de contopire – elaborat de Diana Jitaru
Hotărârile pronunţate de instanţele străine sunt recunoscute de instanţele naţionale. Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală reglementează condiţiile şi situaţiile speciale…
Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti se bucura de unele drepturi şi privilegii prevăzute de lege. Legea nr. 567/2004 prevede statutul personalului auxilia…
Un proiect de lege prevede compensaţii pentru plata creditelor imobiliare pentru anumiti angajaţi – elaborat de Diana Jitaru
Un proiect de lege care prevede acordarea de ajutoare pentru plata creditelor a stârnit mare vâlvă în presă…
Decizie CCR. Instanţa competentă să soluţioneze plângerile contravenţionale – elaborat de Diana Jitaru
Cei care au fost sancţionaţi contravenţional şi care consideră că au fost sancţionaţi fără un temei legal pot face plângere împotriva proceselui verbal de contravenţie…
Proprietarii de terenuri trebuie să ia măsuri de combatere a ambroziei. Este lege! – elaborat de Tomi Tohaneanu
În frumoasele legende ale anticei Elade, ambrozia era un aliment aparte, rezervat numai puternicilor zei ai Olimpului, cărora le conferea tinerețe veșnică, viață fără de sfârșit…
Plafonul pentru scutirea TVA va fi de 300.000 lei de la 1 aprilie – elaborat de Diana Jitaru
Pragul de la care firmele au obligația să se înregistreze în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (TVA) va crește de la 220.000 la 300.000 de lei, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial…
Legea drepturilor de autor a fost modificată! Ce e nou? – elaborat de Diana Jitaru
Aşa cum anunţem în ştiri anterioare, legea drepturilor de autor a suferit modificări recente după un lung proces legislativ…
A fost înfiinţată Comisia de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro – elaborat de Diana Jitaru
Mult anunţata Comisie de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro a fost adoptată înfiinţată recent…
Reglementarea pieţei produselor din sectorul agricol – noutăți legislative. Ce ar trebui să știe producătorii? – elaborat de Tomi Tohaneanu
O vorbă de duh din Țările de Jos spune că „nu există arta de a deveni țăran, arta este de a rămâne țăran”. S-ar putea spune, rămânând pe linia acestui proverb, că este o artă să rămâi țăran inclusiv atunci când faci comerț, când vinzi, în piață, produse agricole…
Legislaţie utilă: