Comisia Europeană propune ca angajaţii sezonieri să achite contribuţii sociale


Comisia Europeană propune ca toți angajații, inclusiv pentru cei sezonieri să achite contribuții pentru cel puțin șase servicii: pensie, sănătate, șomaj, accidente de muncă, invaliditate și maternitate. O autoritate Europeană a Muncii ar urma să monitorizeze sistemele de protecție socială din toate țările Uniunii.

Aproape jumătate dintre angajații din UE au contracte de muncă atipice sau sunt liber-profesioniști. De exemplu, cei care lucrează part time. Sau cei care oferă servicii prin intermediul platformelor digitale.

Aceștia au protecție socială doar în unele state europene. Și în România există categorii de salariați care se asigură doar dacă vor.

Lucrătorii independenți sunt dezavantajați, consideră Comisia Europeană. Care vrea să le asigure aceleași drepturi pe care le au și restul angajaților.

Fiecare stat va decide cum va rezolva aceste cazuri. Propunerea Comisiei va fi discutată săptămâna aceasta cu miniștri de resort din cele 28 de state iar săptămâna viitoare, cu șefii de stat și de guverne.