Un proiect de lege prevede statutul firmelor de asigurare mutuale în România


Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a elaborat o primă formă a unui proiect de lege care va reglementa statutul firmelor de asigurare mutuale în România.

Această nișă, extrem de populară în Franța și Germania, presupune asocierea a sute sau mii de acționari cu activitate dintr-un anumit domeniu în scopul de a își achiziționa la prețuri reduse polițele de asigurare necesare.

Proiectul de lege conceput de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), consultat de Capital, porneşte de la ideea că în mai multe ţări europene, cum ar fi Franţa, societăţile de asigurări mutuale reprezintă, ca număr, peste 70% din totalul firmelor care activează în domeniu.

Antreprenori sau liber profesionişti din sectoare întregi ale economiei, cum ar fi agricultura, reuşesc să facă economii considerabile şi să se protejeze de riscuri prin faptul că se unesc în societăţi mutuale de asigurare.

Practic, după apariţia legii, care ar putea avea loc până la finalul acestui an, profesioniştii sau firmele care lucrează în diverse domenii îşi vor putea înfiinţa societăţi de asigurare non-profit, pentru “uz propriu”.