Inspecţia muncii a avut acţiuni de control în luna ianuarie


Inspecția Muncii a informat că, în perioada 22-26 ianuarie 2018, s-au desfășurat acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 364764 de euro, potrivit unui comunicat.

Astfel, au fost efectuate 1704 de controale în domeniul relaţiilor de muncă și 1124 controale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Totodată, angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 117 evenimente în cazul cărora se vor desfășura cercetări pentru a vedea dacă este sau nu vorba despre accidente de muncă.

Inspector general de stat a declarat că: ”În urma accidentelor de muncă din ultima săptamână țin să subliniez, din nou, câteva aspecte legate de importanța covârșitoare a prevenirii. Legea prevenirii, intrată de curând în vigoare, dă angajatorilor posibilitatea de a primi îndrumări înainte de a fi sacționați în urma controalelor autorităților. În domeniul securității și sănătății în muncă, acest lucru înseamnă că antreprenorii pot beneficia de consilierea inspectorilor de muncă pentru a evalua corect riscurile și pentru a îndrepta anumite greșeli. Trebuie stabilite foarte clar următoarele aspecte: principalele surse de pericol ale unității sau șantierului, măsurile care se impun pentru eliminarea pericolului sau, dacă este imposibil, reducerea și controlul riscurilor, măsurile care trebuie luate pentru a se asigura că acțiunile sau demersurile corective întreprinse sunt durabile și eficiente, astfel încât pericolul să fie eliminat sau controlat definitiv, programul de completare a măsurilor corective și numele persoanelor responsabile.”