Categories
Cooperare şi relaţii cu alte state Internaţional Ştiri

Liderii mai multor state susţin că UE are nevoie de un nou “proiect”

Liderii statelor grupului de la Vişegrad (Ungaria, Slovacia, Cehia şi Polonia), reuniţi la Budapesta, au estimat că Uniunea Europeană are nevoie de un ‘nou proiect’, în care să fie ascultată şi părerea ţărilor central-europene şi care să se concretizeze într-o alianţă a statelor naţionale suverane, nu într-o federaţie, dar care să dispună de o armată comună.

Gazda reuniunii, premierul ungar Viktor Orban, a subliniat că cele patru ţări ale Grupului de la Vişegrad împărtăşesc aceleaşi valori în ce priveşte familia, religia, suveranitatea şi opoziţia faţă de imigraţie. ‘Europa are nevoie de un nou proiect (…) Trebuie să vorbim despre o alianţă a naţiunilor libere’, nu de ‘un imperiu’, a punctat el în timpul unei dezbateri.

În opinia sa, un nou plan pentru reforma Uniunii Europene trebuie să cuprindă o clauză privind crearea unei societăţi bazate pe muncă. Europa trebuie să revină în vârful dezvoltării tehnologice şi are nevoie de o armată proprie, consideră Orban. Dar, în loc să devină un fel de ‘state unite ale Europei’, blocul comunitar ar trebui să fie o alianţă a naţiunilor libere, a apreciat el.

Orban crede că toate aceste lucruri sunt posibile, iar singura întrebare, în opinia sa, este dacă Europa are un leadership suficient de puternic pentru a atinge astfel de obiective.