Asigurarea de sanatate a persoanelor care nu realizeaza venituri in anul 2018!


Persoanele fizice care nu realizează venituri, dar nici nu sunt scutite de la plata contribuţiei la sănătate au două opţiuni pentru a beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Astfel, persoanele fără venituri pot alege să plătească la ANAF, în fiecare lună, vreme de cel puţin un an, suma de 190 de lei, sau pot alege să se asigure la sistemul public de asigurări de sănătate, prin plata sumei de 1.330 de lei, doar când au nevoie de servicii decontate de Casa de Asigurări, potrivit Codului Fiscal în vigoare în 2018.

Persoanele fără venituri pot alege să achite în fiecare lună la ANAF suma de 190 de lei, dacă vor să fie asigurate la sistemul public de sănătate. Suma aceasta rezultă din aplicarea cotei de contribuţie la sănătate de 10% la valoarea salariului minim brut pe ţară, adică la 1.900 de lei.
Atenţie însă! Dacă alegeţi această variantă, trebuie să achitaţi lunar suma de 190 de lei, pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care depuneţi declaraţia 604 la ANAF.

Suma de 1.330 de lei, pe care o veţi plăti dacă alegeţi această variantă de asigurare la sistemul public de sănătate, reprezintă cota de contribuţie la sănătate de 10%, aplicată la şapte salarii minime brute pe ţară, adică la 13.300 de lei.

ANAF stabileşte suma de plată pentru asigurarea la sănătate, în baza opţiunii exprimate de persoana fizică în declaraţia 604, şi îi emite decizia de impunere.

Dacă aţi ales să plătiţi 190 de lei lunar pentru CASS, veţi primi decizia de impunere 606, al cărei formular îl puteţi vedea aici, şi veţi achita suma de 190 lunar, până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declaraţiei 604, pe toată perioada declarată în formularul 604.

Dacă aţi ales să plătiţi 1.330 lei pentru CASS, atunci veţi achita această sumă la data depunerii declaraţiei 604. Plata o veţi face în baza deciziei de impunere 607, al cărei formular îl puteţi vedea aici, care se va emite după ce depuneţi declaraţia 604.