Proiect legislativ: “Plicul către medic”, donaţie pentru spital


Parlamentarii vor să elimine practica plicului către medic. Banii pe care pacienții îi pun în halatul medicului s-ar putea muta în visteria spitalelor sub formă de donație. Prin această inițiativă, parlamentarii vor să legifereze și să fiscalizeze veniturile suplimentare. Potrivit prevederilor, pacienții care vor să mulțumească doctorului pot dona banii unității spitalicești.

Dintr-o contradicție legislativă care spune că pacienții pot da plăți suplimentare medicilor sau spitalului, dar medicii nu le pot accepta pentru că sunt funcționari publici, a fost creat un proiect legislativ care să elimine aceste neclarități.

Așa își explică inițiatorii demersul. Altfel spus, prin noua lege, pacienții vor putea plăti în plus dacă vor. Banii nu-i vor da însă medicilor.

„Am eliminat această formulă neclară, sintagma „plăți suplimentare” și am lăsat doar „donații”, cum era și până acuma, doar donații care sa fie date numai spitalului, și nu medicului (…) Abordarea de la care am plecat a fost următoarea: dacă omul este mulțumit de serviciile pe care le-a primit în spital, este normal ca el să doneze pentru ca acel spital să își îmbunătățească infrastructura”, a explicat inițiatorul proiectului.