FMI a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale


Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit, luni, estimările privind creşterea economiei mondiale în 2018 şi 2019, apreciind că reducerile de taxe adoptate de administraţia Trump ar urma să ducă la creşterea investiţiilor în cea mai mare economie mondială şi vor ajuta, de asemenea, şi principalii parteneri comerciali ai SUA.

FMI estimează că economia mondială va înregistra o creştere de 3,9% în acest an şi anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât estima în toamna anului trecut. De asemenea, Fondul a apreciat că anul trecut activitatea economică în Europa şi Asia a fost suprinzător mai bună decât preconiza, astfel că FMI şi-a revizuit în sus estimările pentru zona euro, în special pentru Germania, Italia şi Olanda, “reflectând avansul puternic al cererii interne şi cererea externă mai mare”. 

De asemenea, FMI şi-a menţinut estimările privind creşterea înregistrată de ţările în curs de dezvoltare şi economiile emergente atât pentru acest an cât şi anul viitor, la 4,9% respectiv 5%. Economia chineză ar urma să înregistreze o creştere de 6,6% în acest an şi de 6,4% în 2019, în ambele cazuri fiind vorba de un avans cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât preconiza în toamnă.