Un proiect de ordin prevede un nou tip de contract: contractul de asigurare voluntară


Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordin referitor la asigurarea voluntară în sistemul public de pensii începând cu data de 1 ianuarie 2018. Iată cum arată noul contract de asigurare voluntară la sistemul public de pensii, valabil în acest an. Oamenii se pot asigura voluntar ca să obţină pensie pentru limită de vârstă, sau ca să-şi completeze venitul asigurat, utilizat la calculul pensiei.

Modelul contractului de asigurare socială, aprobat prin Ordinul aflat acum în dezbatere publică, se utilizează pentru asigurarea voluntară în sistemul public de pensii începând cu data de 1 ianuarie 2018. Cu toate că proiectul vizează asigurarea voluntară la pensii de la 1 ianuarie, prevederile sale nu se aplică însă. Ordinul va intra în vigoare abia după ce va fi aprobat de Ministrul Muncii şi ulterior va fi publicat în Monitorul Oficial.

Obiectul contractului este asigurarea în sistemul public de pensii reglementat prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, sau pentru completarea venitului asigurat care va fi utilizat la calculul acesteia.

Venitul lunar asigurat nu poate fi mai mic decât suma care reprezintă 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se arată în proiectul de Ordin al Ministerului Muncii.