Regulamentul de funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar a suferit modificări!


Ministrul Educației a anunțat modificarea regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Astfel, conform unui comunicat al ministerului Educației, efectuarea serviciului pe școală de către elevi, interzicerea participării la cursuri și sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității vor fi interzise de-acum încolo.

Noului Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) a fost aprobat pe 8 ianuarie de către ministrul Educației.

Iată câteva dintre aceste modificări:

– În situații obiective, cum ar fi epidemii, intemperii, calamități naturale, alte situații excepționale, cursurile școlare pot fi suspendate pe o perioadă determinată

– Personalului din învățământul preuniversitar îi este interzis să desfășoare și să încurajeze acțiuni de natură să afecteze imaginea publică a copilului/elevului și viața intimă, privată sau familială a acestuia sau ale celorlalți salariați din unitate

– Pentru frauda constatată la evaluările scrise, inclusiv la probele scrise din cadrul examenelor organizate la nivelul unității de învățământ, conform prezentului regulament, se acordă nota 1 sau, după caz, calificativul insuficient

– Pentru integrarea în colectiv a elevilor scutiți medical, în timpul orei de educație fizică și sport, cadrul didactic le poate atribui sarcini orgabizatorice care vor avea în vedere recomandările medicale, de exemplu: arbitraj, cronometrare, măsrurare, înregistrarea unor elemente tehnice, ținerea scorului, etc.

– Obligația de a frecventa învățământul obligatoriu la forma cu frecvență încetează la vârsta de 18 ani. Persoanele care nu au finalizat învățământul obligatoriu până la această vârstă și care au depășit cu mai mult de trei ani vârsta clasei își pot continua studiile la cerere și la forma de învățământ cu frecvență, cursuri serale sau la forma cu frecvență redusă.